Per què pot succeir?

El funcionament normal de la continència anal requereix una complexa participació de múltiples factors com el sistema nerviós central (cervell i medul·la espinal), així com els nervis i músculs de l’anus. També està influïda per la consistència de la femta, el moviment dels intestins, la capacitat de distensió del recte i la sensibilitat anal. Hi ha factors psicològics que també interaccionen amb la continència.

Quan algun d’aquests factors s’altera es pot produir incontinència fecal. Parts difícils, intervencions quirúrgiques complexes realitzades en l’anus, intervencions del recte o d’òrgans ginecològics, poden ser causa d’incontinència en alguna ocasió. A més a més, malalties generals com la diabetis, alguns problemes neurològics, i la malaltia inflamatòria intestinal si afecta el recte o l’anus també poden ser causa d’incontinència. La gran majoria dels pacients presenten incontinència per múltiples causes que a poc a poc han anat debilitant el seu aparell esfinterià o alterant la seva funció defecatòria.

Hi ha un grup petit de pacients en els quals no es pot determinar la causa de la incontinència, i que els metges cataloguem de Incontinència Idiopàtica (o de causa desconeguda), i per als que també existeix tractament.


Dra. Arantxa Muñoz Duyos
Cirurgia Colorectal
Hospital Universitari MútuaTerrassa