III Jornada del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya a Girona.

 

GIRONA

MAIG 2018

 

 

L’auditori Josep Irla va acollir el 18 de maig la III Jornada del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya a Girona.

Va ser organitzada pel Consell Consultiu de Pacients que és l’òrgan assessor que representa les entitats de pacients davant de l’Administració catalana i que permet donar veu als pacients.

El lema de la jornada va girar al voltant de quatre paraules, «Compartir – Avançar – Participar – Millorar», que van ser els conceptes clau i vertebradors de la jornada: compartir per avançar, participar per millorar, participar per avançar, compartir per millorar.

La trobada va ser inaugurada per David Elvira, Secretari d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, i Marta Madrenas, alcaldessa de la ciutat.

En el decurs de la jornada es va abordar la participació en salut per part de la ciutadania en els tres àmbits principals: les polítiques de salut, en les organitzacions i en la comunitat, i també en la relació professional – pacient.

La jornada es va dividir en dues parts. Durant la primera es va escoltar una conferència del catedràtic de ciència política de la Universitat de Girona, Joaquim Brugué, entorn a conceptes com el valor de la participació ciutadana i la seva translació a la realitat.
La coordinadora de participació social del Departament de Salut, Yolanda Lejardi, va presentar el marc de participació ciutadana en salut. I finalment es va posar sobre la taula l’experiència pròpia del Consell Consultiu de Pacients, com un espai estable de participació, d’escolta activa i de treball conjunt entre les entitats de pacients i l’administració.

A la segona part de la jornada es van presentar cinc experiències de participació des de diferents perspectives.

1. L’experiència del Pla estratègic de Salut de la Regió Sanitària de Girona, és a dir, la participació ciutadana en la presa de decisions sobre les polítiques de salut, incorporant les seves preferències i visions.
2. El projecte ComSalut a Pineda i a Salt, municipis de la regió sanitària de Girona.
3. El projecte +PrimàriaBCN, projecte de participació ciutadana que té per objectiu millorar l’atenció primària a Barcelona ciutat.
4. L’experiència del programa Cuidador Expert Catalunya per a familiars de persones amb dany cerebral adquirit a l’Institut Gutmann.
5. La implantació de la diàlisi peritoneal a l’hospital Josep Trueta de Girona, un tractament que es diferencia de l’hemodiàlisi clàssica, que es fa al centre sanitari, perquè es fa des de casa, evitant el desplaçament al pacient. Un bon exemple de pacients actius, apoderats, gràcies a l’acompanyament dels professionals a l’hora de seguir el tractament.

La cloenda de la jornada va anar a càrrec de Miquel Carreras, director territorial del Departament de Salut a Girona, i Yolanda Lejardi.