L’Hospital la Paz organitza la I Jornada per al maneig de la incontinència fecal

Madrid

24 abril 2017

Abans d’ahir, el Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de l’Hospital La Paz de Madrid juntament amb ÀSIA (Associació per a la Incontinència Anal) ha organitzat la I Jornada per al maneig de la incontinència fecal adreçada tant a personal d’atenció primària com a pacients.

La incontinència fecal està definida com la pèrdua de capacitat de controlar voluntàriament l’alliberament del contingut fecal, afecta entre un 2% i un 15% de la població general, amb especial incidència en persones majors de 65 anys. Una detecció primerenca i un abordatge multidisciplinari són clau per a un bon tractament d’aquesta patologia.

L’objectiu d’aquestes jornades és desestigmatitzar i donar a conèixer aquesta malaltia, el seu diagnòstic i el seu tractament des de la perspectiva del professional sanitari i del pacient.

Aquesta és la primera vegada que s’obre un fòrum conjunt entre professionals i pacients per tractar una malaltia poc reconeguda públicament i que limita la qualitat de vida de les persones.

Les ponències estaran a càrrec d’experts en cada especialitat que aportaran la seva experiència en les diferents fases del tractament i valoraran com aconseguir un millor abordatge per a aquests pacients, des que són diagnosticats fins que reben el tractament més adequat. L’Associació per a la incontinència anal (ÀSIA), nascuda l’any 2013 i única associació de pacients a Espanya d’aquesta patologia, aportarà la perspectiva i l’experiència del dia a dia del pacient amb incontinència, quines són les seves preocupacions i com afecta la seva qualitat de vida. L’objectiu d’aquesta associació és ajudar a altres persones amb la mateixa malaltia a superar el tabú i donar-los suport durant el seu tractament.

Entre les últimes tècniques que hi ha per al tractament de la incontinència fecal està la neuromodulació de les arrels sacres. Consisteix en la implantació d’un petit dispositiu, sota la pell, que envia estímuls elèctrics al nervi sacre influint d’aquesta manera en el comportament del sòl pèlvic. Modula els reflexos nerviosos entre el sòl pèlvic i l’encèfal i és capaç de normalitzar la funció intestinal del pacient fins a l’objectiu terapèutic desitjat. D’aquesta manera es milloren els símptomes i s’aconsegueix obtenir una major qualitat de vida al pacient.

La neuroestimulació és una alternativa per a pacients que ja no responen al tractament convencional amb fàrmacs.

El servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l’Hospital La Paz ja ha tractat a 100 pacients amb neuroestimulació de les arrels sacres per a la incontinència fecal.