I Curs de detecció i tractament en Atenció Primària

Igualada

31 gener 2017

I curs en detecció i tractament de la incontinència fecal en l’Atenció Primària al Consorci Sanitari de l’Anoia.

L’Associació per a la Incontinència anal ASIA, registrada el 2013, és la primera associació a tot Espanya que lluita per la millora de la qualitat de vida de les persones que pateixen incontinència fecal.

El passat dimecres ASIA va iniciar el Programa de millora en la detecció i tractament de la incontinència fecal en l’Atenció Primària pel personal sanitari del Consorci Sanitari de l’Anoia. La formació va ser presentat pel nou director assistencial Dr. Joan Miquel Carbonell de l’Hospital d’Igualada i coordinat per la Dra.Aurora Garriga directora del CAP Nord.

L’objectiu principal del programa és detectar persones, que es visiti en el Centre d’Atenció Primària, que per qualsevol motiu clínic presentin una alteració en l’hàbit defecatori que els produeixi Incontinència Fecal.

La formació va ser impartida per la Dra. Arantxa Muñoz, coloproctòloga del Hospital Universitari MútuaTerrassa i la Dra. Yolanda Ribas, coloproctòloga del Consorci Sanitari de Terrassa. Juntament amb el Dr. Albert Navarro de la MútuaTerrassa formen el Comitè Científic d’ASIA. Martixell Coll i Concepció Jiménez, infermeres de l’Atenció Primària del Consorsi Sanitari de Terrassa també ens van explicar la seva satisfacció amb els resultats obtinguts des de la implementació del programa.

La incontinència anal és un trastorn multifactorial i infradiagnosticada, provoca vergonya, ansietat, depressió, i altera els hàbits de vida dels pacients, fins a l’extrem de no sortir del domicili en els casos severs.

La Incontinència es considera el principal o un dels principals motius en la necessitat d’atenció de personal sanitari i cuidadors, i és la segona causa d’internament de persones grans en residències.

Els sistemes d’actuació en Atenció Primària no són eficients per a la detecció i el tractament de la incontinència fecal pel fet que el personal sanitari desconeix com fer la detecció, valoració i tractament d’aquesta simptomatologia. En aquelles ocasions en què es detecta la necessitat de derivar el pacient a un especialista, freqüentment el personal sanitari d’Atenció Primària, en desconeixen els protocols o seqüències de derivació.

Des del punt de vista dels professionals d’Atenció Primària resulta molt complicat identificar els pacients que no exposen els seus símptomes.

ASIA té previst desenvolupar aquest programa per tot el territori fins a finals del 2020. Altres comunitats del país s’han interessat per programa i en breu s’implementarà a Astúries i Aragó.

DSC_0032 DSC_0037